Projekt: Mirrorfinish på cykelram

Hade planerat att lackera om den fula Giant hardtail-ramen som mest stått och skräpat i garaget, men istället blev det ett litet projekt med att strippa lacken och försöka få en fin spegel-finish på hela ramen. Börjar vara ett antal veckor sedan projektet blev klart, så ska passa på att dokumentera så länge jag kommer ihåg vad som blev gjort.

Startade projektet med att plocka bort alla komponenter från ramen. En stor del skulle ändå bytas ut senare, och det är mycket enklare att hantera en ram utan en massa saker som är i vägen.

Den första planen gick ut på att strippa lacken med paint-stripper.
Hade läst att det ska fungerar bra, men tyvärr så var det bara slöseri med tid och pengar.
Två första veckorna gick åt till att kladda på med strippern (Av märket Nitromors). Körde flera gånger, flera lager, tjocka lager, täckt med plastpåse för att undvika torkning och så vidare, men det fungerade helt enkelt inte.
Startade igång Cerosen med en Abranetrondell av korn 120. Borde kanske ha lånat en dammsugare, iom. lackens och aluminiumdammets negativa inverkan på hälsan, men ville bara komma igång snabbt…

Image

Hade kanske varit mer praktiskt med en liten triangelslipmaskin, men Abranetrondellens hårda kant avverkade lacken i snabb takt. Nästa steg var korn 240, för att få bort slipreporna, som var rätt så djupa pga. att jag slipat hårt med kanten. 

Image
Image

Fortsatte att slipa ner sliprepor med P280, P360, P500…

Ramens fula svetsfogar visade sig vara en riktig mardröm, fick försöka slipa bort med minislipen, men böt snabbt över till maskindriven stålborste. Skyddsglasögon rekommenderas. Ståltrådsbitarna lossnade, flög rakt in i ansiktet och stod ut som skäggstrån. Hittade sylvassa ståltrådsbitar i understället flera veckor efteråt. Försökte också med slipsvamp, mirlon total och vanliga metallborstar, och till slut var det mesta borta.

Image

Image

Efter korn 500 hoppade jag över till Abralon, vilket var betydligt smidigare då rondellen formade sig efter rören. Använde P500, P600, P1000, P2000, P3000, P4000. Allt som våtslip. Lite overkill med så fina grovlekar som P2000/P3000/P4000, då jag slarvat lite mellan P120 och P360.

Image

Passade också på att provpolera ett litet område med Polarshine T10, såg bra ut. Hade även Autosol krompoleringsmedel i garaget, vilket jag valde att använda istället för Polarshine. Applicerade polermedlet med Ceros och gnuggade fram ytan med mikrofiberduk.

Image

Image

Image

Att polera aluminium är ett skitigt jobb; allt blir svart.

Image

Delar av utrustningen:

Image

 

Image

Passade samtidigt på att slipa ner och polera en svart sadelstolpe och ett styre. (Annan sadelstolpe på bilden ovan). Viktigt att tänka på är att inte polera stolpen lägre ner än det som är synligt ovanför röret, stolpen kommer annars troligtvis att sjunka ner för lätt.

Det man ska komma ihåg är att inte slarva med nedslipningen av föregående grovleks sliprepor. För stora hopp mellan grovlekarna eller slarv syns tyvärr väldigt bra efter att man polerat upp ytan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s